Publikacje - Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Publikacje - Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą

Nadszedł czas jesienno-zimowy, a przypadłości takie jak katar, przeziębienie, grypa czy chrypka zdarzają się bardzo często. Słaby układ odpornościowy jest mniej odporny na ataki różnych wirusów i bakterii. Niektórzy z nas nieomal przez całą jesień i zimę nie potrafią uwolnić się od kataru, kaszlu, bólu zatok czy chrypki. Jednak są i takie osoby, które cieszą się doskonałym zdrowiem choć w koło wszyscy kichają, prychają i  chorują na grypę. Zwykle są to osoby przebywające sporą część czasu na świeżym powietrzu, uprawiające sporty i odżywiające się właściwie. Tak naprawdę to od nas samych w dużym stopniu zależy, czy nasz organizm uodporni się na wirusy i bakterie. Powinniśmy mu pomóc a  szczerze mówiąc nie przeszkadzać by tak się stało.
Dzisiaj przekażę kilka sposobów jak zabezpieczyć się przed przeziębieniem, oraz takich, które mogą dopomóc kiedy już chorujemy.
Pierwszą rzeczą, którą możemy zrobić by podnieść swoją odporność to zjadać większe ilości warzyw szczególnie czosnku, cebuli, kiszonek czyli: kiszonych ogórków, buraków czy kapusty oczywiście wraz z ich sokiem, a także ziół i przypraw: bazylii, majeranku, rozmarynu, estragonu, oregano czy pieprzu ziołowego. Zbawienne działanie mają także kurkuma, imbir, olejek z oregano oraz większe ilości witaminy C.
Należy zjadać więcej warzyw przede wszystkim w postaci surówek za to unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy i cukru.

Naturalne antybiotyki  
Do najbardziej znanych naturalnych antybiotyków należy czosnek, od wieków stosowany w medycynie naturalnej ponieważ skutecznie leczy przeziębienia i infekcje. Kiedy np.: łapie nas katar wąchajmy czosnek oraz zjadajmy 2-3 zmiażdżone ząbki, przy czym warto wiedzieć, że blanszowany przez 3 minuty w gorącej wodzie czosnek traci swój nieprzyjemny zapach, nie drażni żołądka, a zachowuje wszystkie swoje wartości.
Kolejnym super warzywem, które ma miano naturalnego antybiotyku to cebula za sprawą bakteriobójczych substancji, które potrafią zniszczyć nawet bakterie oporne na działanie antybiotyków. Dodatkowo pod swymi łuskami cebula ma takie ważne minerały jak: fosfor, magnez, cynk oraz krzem, czyli zestaw minerałów wzmacniających ogólną odporność organizmu.
Wąchanie obranej cebuli, podobnie jak czosnku odkaża i udrażnia zatkany nos, a zjadanie cebuli duszonej na wodzie niszczy szczepy grzybów w przewodzie pokarmowym.

Przepis na syrop z cebuli
1 cebula, 2 szklanki wrzątku, sok z 1 cytryny, 2-3 łyżki miodu. Pokroić cebulę w talarki, zalać 2 szklankami wrzątku, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odstawić do przestygnięcia, odcedzić, dodać sok z cytryny i miód (miodu, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości nie dodawać do gorącej mikstury). Przyjmować profilaktycznie 1-2 łyżki dziennie w czasie choroby kilka razy dziennie.

Kolejnym znanym od stuleci środkiem ochronnym przed przeziębieniami jest miód (o jego dobroczynnych właściwościach chyba każdy wie) lecz o wiele silniejszym działaniem bakteriobójczym i antywirusowym charakteryzuje się propolis czyli kit pszczeli. Zawiera on substancje żywiczne, które pszczoły zbierały z różnych pączków roślin i za pomocą śliny z dodatkiem własnych enzymów (inhibin) częściowo przetworzyły. Propolis chroni przed bakteriami, wirusami, grzybami, występuje w nim ok. 300 związków oraz biopierwiastki takie jak: miedź, chrom, selen, wanad, tytan, cynk, oraz witaminy. Propolis spełnia funkcje szczepionki. Należy jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą mieć uczulenie na produkty pszczele, dlatego warto sprawdzić prostym sposobem czy nie mamy uczulenia. Wystarczy 2 kropelkami propolisu posmarować skórę na zgięciu łokcia od strony wewnętrznej. U osób uczulonych pojawią się w tym miejscu krostki. Wtedy należy zrezygnować z jego stosowania rzecz jasna.

Lecznicza mieszanka na odporność i przeziębienia
300ml. miodu, 5 łyżek 20% propolisu, 5 czubatych łyżeczek zmielonego pyłku kwiatowego. Połączyć wszystkie składniki i zażywać po łyżeczce 3 razy dziennie (osoby chore na cukrzycę powinny uważać). Przy okazji pomocne jest także ssanie 1 tabletki propolisu z prawoślazem przed snem.

Gdy jednak nie uda się uniknąć przemarznięcia należy natychmiast po przyjściu do domu przygotować sobie miskę z gorącą wodą z dodatkiem dobrej soli oraz drugą miskę z bardzo zimną wodą. Zanurzyć na chwilę nogi w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. I tak przynajmniej 20 razy. Następnie ubrać skarpetki, wypić herbatę z lipy z sokiem z malin. Położyć się do łóżka aby się wypocić.
Innym sposobem w pierwszych dniach przeziębienia kiedy czujemy, że nas „coś łapie” należy przez 30 minut masować stopy, następnie włożyć skarpety z owczej wełny. Na kolację zjeść kromkę razowego chleba z masłem i 7 ząbkami czosnku z natką pietruszki. Wypić szklankę naparu z kwiatu czarnego bzu i lipy z dodatkiem miodu, soku z połówki cytryny, szczyptą imbiru, cynamonu i 4 rozgniecionymi goździkami. Dekolt i szyję obłożyć zmiażdżonymi liśćmi kapusty. Nakryć się bardzo ciepło. Po 2-3 godzinach wystąpią duże poty, wówczas należy zdjąć liście kapusty,  zmienić bieliznę, nasmarować dekolt, plecy i stopy maścią rozgrzewającą. Pozostać dzień w łóżku. Następnego dnia powinniśmy poczuć się lepiej, jeśli nie to kurację powtórzyć do skutku.
Kiedy po przemarznięciu zaczyna bolec gardło płucz je wodą ze solą i propolisem. Dobrym sposobem jest płukanie gardła rozcieńczoną wodą utlenioną. W razie kataru wpuść kilka kropel rozcieńczonej wody utlenionej do nosa.
W czasie choroby stan podgorączkowy to bardzo dobry obajw, znaczy to że organizm walczy z intruzem. Oczywiście nie można dopuścić do bardzo wysokiej gorączki. Do ziół przeciwgorączkowych należą m.in.: kwiat czarnego bzu, słonecznika, kwiatostan lipy, kora wierzby, owoc maliny – stosowanie tych ziół wywołuje poty, obniża gorączkę i hamuje rozwój choroby. Należy pamiętać, że przy gorączce i potach występują ubytki wody w organizmie, dlatego ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów przynajmniej 2,5 litra dziennie. Powinna to być woda, ale również soki z czerwonego buraka, marchwi, pietruszki, selera, oraz napary z ziół: mniszka, cykorii, majeranku, tysiącznika, bylicy bożego drzewka, kwiatu krwawnika.

W trakcie choroby należy jadać lekkie posiłki aby nie zalegały w żołądku, niektórzy rezygnują w ogóle z przyjmowania posiłków do czasu poprawy, a następnie przez kilka dni wskazane jest podawanie choremu lekkich posiłków z cebulą i czosnkiem.

Dobrym sposobem na przeziębienia, kaszel czy zapalenie oskrzeli jest  stawianie baniek. Szczegółowo działanie baniek opisałam wcześniej, w kilku słowach: działanie baniek przypomina działanie autoszczepionki czyli szczepionki sporządzonej z własnych tkanek, to punktowa mobilizacja układu odpornościowego. A teraz kilka sposobów na:

Herbatka do płukania gardła
Łyżkę szałwi zaparzamy w 1 litra wrzątku i płuczemy kilkukrotnie gardło w ciągu dnia.

Herbatka wykrztuśna przy zaflegmieniu
Zmieszaj jednakowe ilości kwiatów i liści podbiału, kwiatów dziewanny, miodunki i liści babki lancetowatej. 3 łyżki tej mieszanki zalej wrzątkiem w termosie i pij małymi łyczkami 3 szklanki naparu dziennie.

Miodek cebulowy
100g utartej cebuli zmieszaj z 100g miodu. Podawaj co 3 godziny po łyżce stołowej.

Mleko na silne zaflegmienie
Pij na noc bardzo gorące mleko z dodatkiem 2 ząbków czosnku i łyżeczką miodu. Kurację stosuj przez kilka dni, aż do ustąpienia dolegliwości

Parówka na katar
Czubatą łyżkę kwiatów rumianku zalej 1 litrem wrzątku i nakryj głowę ręcznikiem pochylając się nad naczyniem, wdychaj opary zioła przez ok. 20 minut, uważaj by się nie poparzyć.

Domowy naturalny antybiotyk
700 ml octu jabłkowego (najlepszy własnej produkcji), 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku,
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli, 2 świeże papryki najlepiej bardzo ostre (należy uważać – stosować rękawice!), 1/4 szklanki startego imbiru, 2 łyżki tartego chrzanu, 2 łyżki kurkumy w proszku. Połączyć ze sobą wszystkie składniki w misce z wyjątkiem octu. Wlej mieszaninę do słoika powinna zajmować 2/3 wielkości, a następnie wypełnij wolną przestrzeń octem. Zakręć słoik i dobrze nim wstrząśnij. Przechowuj miksturę w chłodnym i suchym miejscu przez 2 tygodnie, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu. Po 14 dniach należy powstałą miksturę przecedzić, używając ściereczki albo gazy.
Uwaga: Smak jest bardzo silny i ostry! Zjedz kawałek pomarańczy, cytryny lub limonki po wypiciu antybiotyku, aby złagodzić pieczenie. Nie rozcieńczaj w wodzie, gdyż zmniejsza to efekt leku. Wypijaj 1 łyżkę codziennie dla wzmocnienia układu odpornościowego. Zwiększaj ilość każdego dnia, aż do osiągnięcia dawki wielkości 1 małego kieliszka. Jeżeli czujesz, że dopada cię choroba lub zakażenie, weź 1 łyżka antybiotyku 5-6 razy dziennie. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci (jednak maksymalnie 1 łyżka dziennie), ponieważ składniki są całkowicie naturalne.

To tylko nieliczne wskazówki co zrobić by nie chorować lub jeśli już to chorować krócej i lżej, namawiam do samodzielnego poznawania różnych naturalnych sposobów i receptur bowiem niejednokrotnie okazuje się że działają zaskakująco dobrze.

Życzę zdrowia
Naturoterapeutka Edyta Grzech
Centrum Naturoterapii ATYDE