Publikacje - Zdrowie z natury - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Publikacje - Zdrowie z natury

ZDROWIE Z NATURY
ŻYWNOŚĆ NASZYM LEKARSTWEM

Już Hipokrates kiedyś stwierdził, że żywność jest dla człowieka najlepszym lekarstwem – i tak naprawdę trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ nie istnieje żadna firma farmaceutyczna ani żadne przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego, które byłyby w stanie wyprodukować coś prawdziwie naturalnego, zbilansowanego, zdrowego i przyswajalnego tak jak warzywa czy owoce. Firmy te są w stanie wyprodukować syntetycznie pojedyncze witaminy, ale nigdzie w naturze witaminy nie występują pojedynczo i samodzielnie (jak w pigułkach) bez towarzystwa innych związków chemicznych, które nazwaliśmy mikroelementami i makroelementami. Te mikroelementy i makroelementy to minerały, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe, każdy z nich odgrywa ważną rolę w organizmie ludzkim, w prawidłowym działaniu poszczególnych organów, we właściwym składzie i działaniu krążących w organizmie hormonów czy poszczególnych składników naszej krwi.
Zatem sama natura wie najlepiej co jest nam potrzebne i w jakiej kombinacji dlatego warto korzystać z jej dóbr jak najwięcej.
Przedstawię kilka produktów naturalnych, które wszyscy znamy, a które mają właśnie takie niezwykłe właściwości zdrowotne.
Zjadając odpowiednie produkty prosto od Matki Natury możemy zabezpieczyć się przed chorobami, a jeśli już jesteśmy chorzy to w poszukiwaniu prawdziwego lekarstwa możemy odkryć, że jedzenie jest właśnie najlepszym lekarstwem. W przypadku określonych dolegliwości czy chorób należy dobrać odpowiednie produkty a z innych zrezygnować.

BROKUŁY
To niezwykle bogate źródło chromu, który pomaga regulować poziom insuliny i cukru we krwi. Działa antywirusowo i przeciw owrzodzeniom.
Podobnie jak inne warzywa kapustne, brokuły przyspieszają usuwanie estrogenów z organizmu pomagając zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi.
Małe ilości świeżych kiełków brokułów zawierają tyle samo związków chroniących przed rakiem, co duże ilości dojrzałych (5gr kiełków = 150gr dojrzałego brokuła).
Zjadając około 1 kg dojrzałych brokułów tygodniowo zmniejsza się ryzyko powstania raka jelita grubego o około 50%.
Związki czynne zawarte w brokułach uruchamiają enzymy, które chronią przed uszkodzeniami komórkowymi i rakotwórczymi substancjami chemicznymi.

CZERWONA KAPUSTA
Posiada antyrakowe związki i przeciwutleniacze, pomaga blokować raka piersi, tłumi wzrost polipów jelita grubego – które mogą prowadzić do nowotworu.
Według badań jedzenie kapusty częściej niż raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u mężczyzn o 66% !
Zjadanie zaledwie dwóch łyżek dziennie ugotowanej kapusty chroni przed rakiem żołądka.
Kapusta zawiera również niezwykle silne związki chroniące przed chorobą wrzodową, a jej sok okazuje się pomocny w leczeniu tej choroby, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Kapusta czerwona ma dwukrotnie więcej błonnika niż kapusta biała. Jest także znana ze swych zdolności do równoważenia poziomu cholesterolu we krwi.

KALAFIOR
Również pochodzi z rodziny kapustnych, zawiera znaczne ilości antyrakowych składników, regulujących poziom hormonów – tak jak brokuł i kapusta.
Kalafior pomaga organizmowi kobiety w rozkładzie estrogenu zmniejszając ryzyko wystąpienia raka piersi nawet o 40%. Pomaga także w profilaktyce nowotworowej jelita grubego.

MARCHEWKA
Jest bogatym źródłem beta – karotenu, potężnego przeciwutleniacza chroniącego przed rakiem, zabezpieczającego tętnice, pobudzającego do pracy układ odpornościowy, zwiększającego zdolność zwalczania infekcji. Ostatnie badania wykazały, że zaledwie jedna marchewka dziennie zmniejsza ryzyko udaru mózgu u kobiet aż o 68% !
Należy jednak pamiętać, że sztuczne suplementy beta – karotenu nie przynoszą żadnych korzyści, a bywa wręcz przeciwnie.
U palaczy beta-karoten zawarty w jednej marchewce średniej wielkości (dobrej jakości) obniża ryzyko raka płuc o połowę!
Również nasze oczy będą wdzięczne za regularne spożywanie marchewki. Ponieważ wysokie dawki beta karotenu znacznie zmniejszają ryzyko zwyrodnieniowych chorób oczu (zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej).
Pomaga także w przypadku bóli w klatce piersiowej (dławica piersiowa). Wysokorozpuszczalny błonnik w marchwi sprzyja regularnym wypróżnieniom. Zjadając gotowaną marchew ułatwiamy wchłanianie beta karotenu. Pamiętajmy również, że warto spożywać ją z tłuszczami aby móc wchłaniać witaminę A.

AWOKADO
Jest bogate w witaminę A, zawiera również mnóstwo witamin z grupy B zwłaszcza niacyny, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, 9 podstawowych aminokwasów i mnóstwo potasu. Jest bogate w tłuszcz, ale ten „dobry", prosty jednonienasycony działający jako przeciwutleniacz.
Jest korzystne dla krążenia, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz rozszerza naczynia krwionośne.
Awokado ma 3 razy więcej glutationu niż jakikolwiek inny owoc. Glutation jest silnym przeciwutleniaczem, który blokuje 30 rożnych substancji rakotwórczych i rozprzestrzeniania się wirusa AIDS.
Badania wykazały silny związek miedzy zwiększonym spożyciem glutationu w jedzeniu i zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka jamy ustnej i gardła.

BRUKSELKA
Przeprowadzone wśród kobiet badania pokazały, że jedzenie około 85g brukselki kilka razy w tygodniu, może obniżyć ryzyko złamania szyjni kości udowej o 30% (przypadłość szczególnie częsta ok. 70 roku życia). Ponadto związki fitochemiczne znajdujące się w brukselce poprawiają działanie naturalnych systemów obronnych organizmów również przed nowotworem.
Brukselka jak inne warzywa kapustne ma właściwości detoksykacyjne .
Jest cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego oraz doskonałym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność i wytwarzanie kolagenu – białka, które stanowi podstawę struktury ciała, skóry, tkanki łącznej, chrząstek i ścięgien. Zawiera także witaminę A oraz beta – karoten.

KARCZOCH
Korzystnie wpływa na trawienie oraz zwiększa produkcję żółci przez co może równoważyć poziom cholesterolu we krwi.

BANAN
Wszyscy wiemy, że jabłka są bardzo zdrowe i należy je jeść lecz porównując banana z jabłkiem, to banan ma 4 razy więcej białka, 2 razy więcej węglowodanów, 3 razy więcej fosforu, 5 razy więcej witaminy A i żelaza oraz 2 razy więcej innych witamin i minerałów. Jest także bogaty w potas.
Banany zawierają 3 naturalne cukry: sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem. W takiej formie banan daje natychmiastowy, trwały i znaczny zastrzyk energii – zupełnie inaczej niż cukier.
Banany są pomocne przy wielu przypadłościach i chorobach:
Depresja: banany zawierają TRYPTOFAN – rodzaj białka, które organizm przetwarza w serotoninę potężny hormon zwany hormonem szczęścia, który poprawia nastrój i ogólnie wywołuje poczucie szczęścia.
Stres: banany pomagają przywrócić naturalny rytm bicia serca, wysyłać tlen do mózgu i regulować gospodarkę wodną organizmu. Podczas stresu nasz metabolizm wzrasta co z kolei powoduje spadek potasu. Banany mogą odwrócić ten efekt stresu. Witamina B6 zawarta w bananach pomaga regulować poziom glukozy we krwi, co może pozytywnie wpłynąć na nasz nastrój i uspokoić układ nerwowy.
Anemia: wysokie stężenie organicznego żelaza (w porównaniu z żelazem nieorganicznym w tabletkach) w bananach może pobudzić produkcję hemoglobiny we krwi i tym samym leczyć niedokrwistość.
Ciśnienie krwi i funkcjonowanie mózgu: banany bogate w potas a niską zawartość sodu działają bardzo skutecznie w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Po zjedzeniu banana również lepiej funkcjonuje nasz mózg.
Zaparcia: bogate w błonnik banany pomagają przywrócić normalne funkcje jelit u osób cierpiących na zaparcia.
Zgaga: banany posiadają naturalny efekt zmniejszający kwasowość soku żołądkowego. Banan neutralizuje nadmiar kwasu i zmniejsza podrażnienia powłok błony śluzowej żołądka.
Poranne nudności: przekąski z bananów między posiłkami pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i uniknąć porannych mdłości.
Ukąszenia owadów: posmaruj miejsce po ukąszeniu wnętrzem skórki banana a zmniejszy obrzęk i podrażnienie.
Palenie: banany pomagają palaczom ponieważ posiadają witaminy B6,B12 oraz potas i magnez przez co pomagają organizmowi poradzić sobie ze skutkami odstawienia nikotyny.
Udary mózgu: jedzenie bananów w codziennej diecie zmniejsza ryzyko zgonu w wyniku udaru aż o 40%.

CYNAMON
Zjadanie 1 do 1 łyżeczki cynamonu działa tak samo jak statyna dla obniżenia cholesterolu i trójglicerydów oraz glukozy we krwi unikając skutków ubocznych. Cynamon pomaga kontrolować poziom cukru we krwi w cukrzycy typu 2. Mielony cynamon pomaga stymulować produkcję enzymów spalających glukozę i wzmacnia działanie insuliny. W jednym z badań cynamon okazał się 20-krotnie zwiększać zdolność insuliny do rozkładu cukrów.
Aby cukrzycy typu 2 mogli poczuć poprawę muszą jeść 1 łyżeczki mielonego cynamonu dziennie. Korzystne dla nich są również; kozieradka, kurkuma, imbir, melon gorzki, borówka czernica oraz wyciąg z rośliny Gurmar – który również leczy uszkodzenia komórek trzustki.
Poza tym cynamon

  • pomaga w trawieniu,
  • zmniejsza przekrwienia,
  • obkurcza i tonizuje tkanki,
  • łagodzi ból, zapalenia i sztywność mięśni i stawów,
  • łagodzi dolegliwości miesiączkowe,
  • pobudza krążenie,
  • neutralizuje szkodliwe bakterie w tym E-coli

Sprawia także, że jesteśmy mądrzejsi, a dla mężczyzn jest silnym afrodyzjakiem.

KURKUMA
To jasnożółty składnik curry. Jej aktywne związki zwane kurkuminoidami posiadają właściwości przeciwzapalne porównywalne w działaniu do leków steroidowych i niesteroidowych. Kurkuminoidy posiadają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antymutogeniczne, przeciwnowotworowe i odtruwające. Kurkuminoidy zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a jednocześnie usuwają i neutralizują te które już powstały.
Tradycyjnie kurkuma stosowana jest w leczeniu żółtaczki i innych problemów z wątrobą, wspomaga krążenie, rozpuszcza skrzepy krwi, łagodzi ból stawów i reumatyzm, leczy biegunkę, obrzęk zatok, infekcje ucha, obrzęki gardła i klatki piersiowej.
Kurkumę można używać w gotowaniu oraz może być stosowana zewnętrznie w postaci pasty aby wspomóc gojenie hemoroidów, ran, skaleczeń, oparzeń (barwi skórę na żółto).
Kurkumina główny składnik kurkumy ma działanie zapobiegawcze i lecznicze w przypadku raka jelita grubego i innych nowotworów.

IMBIR
Naukowcy wykazali, że 1 gram proszku imbiru jest tak samo skuteczny i o wiele bezpieczniejszy, w zapobieganiu pooperacyjnym nudnościom i wymiotom, niż leki uspokajające powszechnie stosowane w szpitalach.
Imbir jest również skuteczny w łagodzeniu nudności i wymiotów podczas ciąży. Dobrze działa przeciw nudnościom podawany razem z miodem. W medycynie ajurwedyjskiej stosowany jest do leczenia stanów zapalnych i reumatyzmu.
Badania potwierdzają, że imbir działa jako środek anty-zakrzepowy i przeciwzapalny, ma właściwości antybiotyczne, antydepresyjne i przeciwbiegunkowe oraz silnie działa antyoksydacyjnie oraz wykazuje znaczne działanie antynowotworowe.
Imbir z powodzeniem może być stosowany w leczeniu wymiotów, bóli głowy, nieżytach klatki piersiowej, przeziębieniach, biegunkach, bólach brzucha, chorobach nerwowych.
Właściwości imbiru rozrzedzające krew niosą ogromne korzyści dla pacjentów z chorobą serca.
Żucie kawałka świeżego imbiru z odrobiną miodu, picie wody z kawałkiem imbiru lub z kilkoma kroplami ekstraktu z imbiru lub przyjmowanie imbiru w kapsułkach – są najlepszymi rozwiązaniami.
Aby pobudzić wydzielanie kwasów żołądkowych należy jeść trochę startego imbiru z odrobiną nierafinowanej soli morskiej przed posiłkami.

PIEPRZ CAYENNE
Wspomaga układ trawienny, pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia. Zwiększa skuteczność innych ziół przyjmowanych razem z nim. Cayenne jest bardzo bogaty w witaminy A i C, ma pełen kompleks witamin B i dużą zawartość organicznego wapnia i potasu – co jest jednym z powodów, dla których jest korzystny dla serca.
Cayenne jest znany z możliwości zatrzymania ataków serca w ciągu 30 sekund (łyżeczka ekstraktu cayenne w szklance gorącej wody co 15 minut, aż kryzys minie)

GOŹDZIKI
Mają właściwości rozgrzewające, antybakteryjne i antyseptyczne, łagodzą ból, zmniejszają nudności oraz zapobiegają lub łagodzą wymioty. Zwalczają i neutralizują bakterie chorobotwórcze i zapobiegają infekcjom. Używane są przy bólach zębów i dziąseł. Żucie kawałka goździka usuwa nieświeży oddech.
Goździki zapobiegają agregacji czerwonych krwinek (powodują ich rozdzielenie) Pomagają w trawieniu i łagodzą bóle brzucha, wzdęcia, wspierają perystaltykę jelit. Rozrzedzają wydzieliny z dróg oddechowych, rozgrzewają, wzmacniają przemianę materii i krążenie. Wzmacniają funkcjonowanie żołądka. Dla osób cierpiących z powodu pasożytów warto wspomnieć, że goździki usuwają lub nie pozwalają zagnieździć się robakom jelitowym. Obniżają w naturalny sposób cholesterol: namocz 6 goździków w 1 szklanki wody, pozostaw na noc. Rano wyjmij goździki wypij płyn, rób to codziennie przez miesiąc – przywróci to poziom cholesterolu właściwy dla twojego ciała.

MIÓD
To jeden z najstarszych leków znanych ludzkości. Już od około 5000 lat, miód jest pomyślnie stosowany w leczeniu między innymi oparzeń, kaszlu i owrzodzeń ponieważ miód pomaga zapobiec obrzękom i zamyka rany tworząc barierę przed powietrzem i infekcjami. Najnowsze badania wykazały, że miód jest znacznie lepszy od środków antyseptycznych i antybiotyków.
Powód, dla którego miód jest w stanie powstrzymać infekcje jest zaskakująco prosty. Otóż miód więzi wodę tak, że bakterie w ranie mają jej zbyt mało aby się rozmnażać. Ponadto pH miodu wynosi między 3,2 a 4,5 czyli jest na tyle niskie, by wyhamować wzrost wielu najczęściej występujących bakterii. Głównym powodem jednak występowania antybakteryjnych właściwości miodu jest zawartość nadtlenku wodoru, który ma działanie antybakteryjnie, ale nie uszkadza tkanek komórek.
Wszystkie miody mają niezwykłe właściwości lecznicze i antyseptyczne oraz posiadają wiele witamin i innych związków chemicznych

Zastosowanie miodu:

  • rozsmaruj miód na skaleczenia, zadrapania lub oparzenia i przykryj czystym bandażem,
  • używaj miodu jako zastępczy opatrunek pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia zakażeniem zanim rana zostanie fachowo opatrzona,
  • dla wewnętrznego oczyszczenia oraz jako środek zapobiegawczy, codziennie rano wypij szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny
  • działa nasennie, uspakajająco i relaksująco
  • dla karmiących matek na obolałe i popękane sutki przykryć gazikiem nasączonym miodem aby zapobiec infekcjom
  • na zgagę: zjedz 1 łyżeczkę miodu zmieszanego z łyżeczką octu jabłkowego

Przedstawione produkty to tylko niewielka część całego ogromu super jedzenia, pamiętaj jednak, że przedstawione produkty żywieniowe nie będą dotyczyły wszystkich osób w jednakowym stopniu. Dlatego należy obserwować swoje ciało, odczytywać reakcje organizmu, nie robić niczego na siłę. Choć produkty tu wymienione mogą mieć duże znaczenie i właściwości lecznicze, to jeśli Twoje ciało nie jest dostosowane do wykorzystania ich lub po prostu nie jesteś w stanie ich strawić prawidłowo, mogą nie przynieść żadnych korzyści bez względu jakie i jak wiele składników odżywczych zawierają.

Pozdrawiam i życzę smacznego
Edyta Grzech
Centrum Naturoterapii ATYDE