Sprawdź, których witamin Ci brakuje - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Sprawdź, których witamin Ci brakuje

« powrótSprawdź, których witamin Ci brakuje 20.02.2019 13:51

Witamina A
To witamina (tak naprawdę prowitamina) rozpuszczalna w tłuszczach. Grupy ryzyka to wegetarianie, kobiety w ciąży i karmiące, palacze oraz osoby z chorobami żołądka i jelit.
Oznaki niedoboru: wysuszenie spojówek, podwyższona podatność na infekcje górnych dróg oddechowych i oskrzeli, zakażenia układu pokarmowego, skóra miejscowo może mieć tendencje do silniejszego rogowacenia albo trądziku, bóle stawów, kurza ślepota, bolące oczy, brak apetytu, biegunka, zaburzenia wzrostu, suche łamliwe włosy, kruche paznokcie.
Witamina A w żywności: produkty pochodzenia zwierzęcego np.: jaja, masło, śmietana, sery, podroby, mięsa oraz w tranie. Również w roślinach można znaleźć wystarczającą ilość tej prowitaminy szczególnie w jarmużu, dyni, pomidorach, pietruszce, papryce, szpinaku, marchwi, mango, brzoskwiniach.

Witamina E
Rozpuszczalna w tłuszczach, wyłapuje wolne rodniki, zapewnia ochronę przed chorobami infekcyjnymi, steruje gruczołami płciowymi i chroni przed arteriosklerozą. Reguluje oczyszczanie krwi bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek.
Oznaki niedoboru: Niedokrwistość, anemia, zaburzenia koncentracji, podatność na infekcje, złe gojenie ran, miażdżyca, zaćma, dolegliwości przedmiesiączkowe, procesy zapalne jak reumatyzm, zapalenie stawów, choroby autoimmunologiczne, spadek wydajności, opadające powieki, plamy starcze, skurcze.
Witamina E w żywności:
Oleje roślinne z pierwszego tłoczenia oraz w orzechach, ziarnach, maśle, jajach, rybach, warzywach.

Witamina B9 – kwas foliowy
Rozpuszczalna w wodzie bierze udział w procesach wzrostu, podziale komórkowym i tworzeniu krwi. Konieczne jest stałe dostarczanie tej witaminy do organizmu. Jest bardzo podatna na utlenianie. Szczególnie środki przeciwbólowe, antybiotyki, uspokajające i antykoncepcyjne hamują dostępność kwasu foliowego w organizmie. Niedobór witaminy C i witaminy B12 zwiększa zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Oznaki niedoboru: anemia przez spadek erytrocytów, znużenie zmęczenie, zaburzenia koncentracji, arterioskleroza, zawał serca, demencja, zmiany w obszarze śluzówki w jamie ustnej, bóle głowy, zaburzenia rozmnażania, zaburzenia immunologiczne, rany na języku, pękanie skóry pięt, zajady.
Witamina B9 w żywności: zielone warzywa liściaste: szparagi, kapusta soja, groch oraz żółtka jaj wątroba.

Witamina B12
Przekształca kwas foliowy w jego aktywną formę, zwana jest witaminą odmładzającą. Wspiera zaopatrzenie w tlen, utrzymuje stabilność układu nerwowego i zapewnia elastyczność kościom. W jej przekształceniu biorą udział kwasy żołądkowe i enzymy jelita cienkiego. Brak kwasów żołądkowych, zakłócona flora bakteryjna i choroby jelit są najczęstszymi powodami niedoboru witaminy B12.
Oznaki niedoboru: Wysoka homocysteina, pieczenie języka, podwyższone MCV we krwi, regresja mięśni, dezorientacja, demencja, zaburzenia pamięci, bezsenność, dzwonienie w uchu, stany lękowe, bóle stawów i mięśni, problemy z zachowaniem równowagi, osłabienie odporności, niedokrwistość złośliwa.
Witamina B12 w żywności: mięso, ryby, jaja, mleko, produkty mleczne oraz kapusta i rokitnik zwyczajny. Także chlorella i spirulina.

Witamina B6
Wzmacnia nerwy i siły obronne, reguluje przemianę materii, bierze udział w tworzeniu hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego.
Oznaki niedoboru: Szorstkość skóry i wypadanie włosów, podwyższony poziom homocysteiny, napięcia przedmiesiączkowe, bóle podbrzusza, nabrzmiałe piersi, smutek, wahania nastrojów, obrzęki, dolegliwości związane z menopauzą, mdłości występujące w ciąży, depresja, drażliwość, osłabienie koncentracji, anemia, drętwienie rąk i nóg, bolące nadgarstki.
Witamina B6 w żywności: Piersi kurczaka, mięso wołowe, łosoś, śledź, makrela, sery, a z roślin; kapustne oraz roszponka, kiełki i rośliny strączkowe, drożdże, otręby.

Edyta Grzech
www.naturoterapia.atyde.pl