Test na nietolerancje pokarmową - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Test na nietolerancje pokarmową

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Część osób będzie mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy nie domaganiami układu oddechowego.
Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, umiarkowane bądź silne, a przy tym dosyć trudno jest uświadomić sobie, że nasze pożywienie jest swego rodzaju zapalnikiem dla występowania tych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później.

Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Te dwa terminy są zazwyczaj mylone, tak naprawdę alergia pokarmowa występuje dość rzadko, natomiast nietolerancja pokarmowa znacznie częściej, a to najważniejsze różnice miedzy nimi:

1. Nietolerancja pokarmowa

  • Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach.
  • Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
  • Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.

2. Alergia pokarmowa

  • Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny.
  • Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie np.: na orzeszki.
  • Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Proponowany test Food Detective jest testem pozwalającym na szybkie wykrycie reakcji organizmu na 59 najpopularniejszych pokarmów takich jak:

  • Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica
  • Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzeszki ziemne, mieszanina roślin strączkowa (groch, soczewica, fasola haricot), soja, orzechy włoskie
  • Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza: mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), mieszanina skorupiaków (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga)
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta), ziemniak,
  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, mieszanina melonów (kantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcz i cytryna, truskawka, pomidor.
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Jak wygląda przeprowadzenie testu
Badanie tego typu polega na lekkim nakłuciu i pobraniu niewielkiej ilości krwi z palca. Następnie krew mieszana jest z konkretnym odczynnikiem i umieszczana na tacce reakcyjnej. Test na nietolerancję pokarmową Food Detective skutecznie i w krótkim czasie wskazuje źródło choroby. Całość badania trwa jedynie 40 minut.