UKŁAD POKARMOWY - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

UKŁAD POKARMOWY

Dodano: 15.10.2021 12:52

Choroba Leśniowskiego – Crohna

Choroba ta, to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Objawy najczęściej występują w odcinku, w którym jelito cienkie łączy się z jelitem grubym, mogą jednak pojawić się na całej długości przewodu pokarmowego. Objawem może być jeden lub więcej wrzodów, które nie zawsze umiejscowione są obok siebie.
Symptomy choroby potrafią być wyjątkowo nieprzyjemne. Do najczęściej występujących należą: silny ból brzucha, przewlekła biegunka, gorączka, brak apetytu i utrata masy ciała. Do pozostałych: nudności, owrzodzenia jamy ustnej i okolic odbytu, zmęczenie i ogólnie złe samopoczucie. Niestety choroba ta może prowadzić także do innych zaburzeń. Przewlekła biegunka uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych i powoduje niedożywienie. Stałe krwawienie w jelitach może wywołać anemię, która to tylko zwiększy dotychczasowe zmęczenie i niedobory substancji odżywczych. U chorych mogą tworzyć się przetoki czyli nieprawidłowe połączenia pomiędzy jelitami a nawet narządami. Bywa, że zbliznowacenia są tak grube, że częściowo lub całkowicie blokują pracę jelit.
Choroba Leśniowskiego–Crohna zaczyna się rozwijać w okresie dojrzewania lub wczesnej młodości. Większość przypadków diagnozuje się u pacjentów poniżej 35 roku życia, ale dotyczy także starszych osób. Częściej dotyka palaczy, a stres w znacznym stopniu przyczynia się do jej rozwoju oraz spowalnia proces leczenia. Czasami choroba atakuje raz i nigdy nie powraca, jednak w większości przypadków ma formę przewlekłą i pojawia się raz na jakiś czas.
Objawy tej choroby trudno zlekceważyć i zawsze powinny być one traktowane z najwyższą starannością ponieważ w przypadku braku leczenia może dojść do całkowitej blokady jelit. Może ją powodować wiele czynników, jednym z nich jest spożywanie przetworzonej żywności, produktów rafinowanych zawierających dodatki chemiczne. Alergie i nietolerancje pokarmowe oraz uszkodzenia jakie powodują wolne rodniki, to także przyczyny powstawania tej choroby.
Teoretycznie nie istnieje sprawdzone lekarstwo na chorobę Leśniowskiego-Crohna aby jej przeciwdziałać należy stosować odpowiednią dietę opartą o naturalną żywność. Dobre nawyki żywieniowe uchronią chorego przed dolegliwościami, przed anemią i niedożywieniem, a co najważniejsze pomogą leczyć samą chorobę. Niestety wielu lekarzy nadal nie zdaje sobie sprawy, jak ważna w tym przypadku jest dieta. W przypadku nawrotów o ostrym przebiegu lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne lekarstwa, jednak należy pamiętać, że nadrzędnym celem powinno być pozbycie się przyczyn schorzenia, stworzenie warunków do uleczenia przewodu pokarmowego i uodpornienie na ewentualne nawroty choroby.
Metody diagnostyki – wykonanie tych badań może pomóc w określeniu potencjalnych przyczyn choroby:
- analiza kału pod kątem równowagi flory bakteryjnej, możliwych infekcji oraz ich stopnia
- testy na nietolerancje pokarmowe
- analiza poziomu witamin i minerałów w organizmie
- analiza poziomu hormonów stresu – DHEA i kortyzolu
Zalecane produkty
- w miarę możliwości wybieraj świeże produkty organiczne i przyrządzaj je samemu,
- u chorych często stwierdza się niedobory białka uzupełniaj je wzbogacając posiłki o mięso kurczaka, warzywa strączkowe, mięso indyka, rybę lub produkty sojowe,
- domowe zupy i rosoły to pożywne i łatwe do strawienia, gotuj je z różnego rodzaju warzyw i mięsa. Jedzenie zup jest ważne zwłaszcza w początkowej fazie choroby,
- picie codziennie świeżych soków z warzyw, sok z kapusty skutecznie przyspiesza gojenie ran po owrzodzeniach,soki dostarczą witamin i mikroelementów do organizmu.
- jeśli nie masz alergii na nabiał pij kefir lub naturalny jogurt z żywymi kulturami bakterii
- zadbaj o nawodnienie organizmu, pij dobrej jakości czystą wodę, która uzupełni braki po biegunce i pozwoli uregulować pracę jelit,
- wiele osób odczuwa poprawę po wyeliminowaniu lub ograniczeniu spożycia ziaren i ich produktów.
Produkty których należy unikać
- spożywanie węglowodanów rafinowanych powiązane jest z chorobą, wyeliminuj przede wszystkim pszenicę, biały ryż a także biały i brązowy cukier,
- produkty o wysokiej zawartości nasyconych i uwodornionych tłuszczów powodują podrażnienia jelit i biegunki,
- unikaj czerwonego mięsa i tłustych potraw,
- wyeliminuj produkty powodujące alergie i nietolerancje pokarmowe.
- uważaj na otręby pszenne i inne produkty o bardzo wysokiej zawartości błonnika mogą one stanowić wyzwanie dla osłabionego układu trawiennego, wprowadzaj je stopniowo,
- unikaj alkoholu, kofeiny, napojów gazowanych i pikantnych dań, podrażniają one układ pokarmowy i mogą nasilać objawy z tego samego powodu ogranicz spożycie soków owocowych.
Zalecenia ogólne
- herbata miętowa – łagodzi nudności i ból brzucha, dodatkowo wykazuje właściwości uspokajające
- rumianek – pomoże zmniejszyć stan zapalny jelit,
- kora wiązu – to tradycyjny środek na zaburzenia jelitowe, zmniejsza stan zapalny i łagodzi dolegliwości jelitowe,
- koci pazur – wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne,
- olejek z lebiodki (oregano) – ma właściwości antyseptyczne, wspomaga trawienie,
- przyjmuj podjęzykowo witaminę B12 i kwas foliowy a chlorella i spirulina dostarczą chlorofil i inne wartości wspomagające układ trawienny, przyjmuj je ostrożnie i stopniowo zwiększając dawkę,
- aromaterapia – olejki rumiankowy i lawendowy działają rozkurczowo i relaksacyjnie stosuj je po rozcieńczeniu do masażu i kąpieli. Olejek z imbiru wpływa łagodząco na podrażniony żołądek, stosuj go w wannie lub nasącz nim ciepły kompres.

Edyta Grzech
Centrum Naturoterapii „Atyde"
www.naturoterapia.atyde.pl