UKŁAD POKARMOWY ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

UKŁAD POKARMOWY ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO

Dodano: 15.10.2021 12:31

Zespól jelita drażliwego (IBS) według statystyk dotyka w tym samym stopniu kobiet i mężczyzn. Badania wykazały, że w przypadku wielu chorych objawy zaczynają się już w dzieciństwie. Zespół jelita drażliwego charakteryzuje się złym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i jest najczęstszą przyczyną wizyt w gabinetach gastroenterologów.
U zdrowej osoby resztki pokarmowe przemieszczają się w kierunku odbytnicy dzięki rytmicznym skurczom jelit. IBS sprawia, że skurcze stają się nieregularne, a wypróżnianie nieprzewidywalne, bolesne i uciążliwe (częstym objawem jest naprzemienne występowanie biegunki i zatwardzenia).W przebiegu choroby dochodzi także do skurczów i wzdęć, nietolerancji na część pokarmów oraz innych objawów charakterystycznych dla zaburzeń gastrycznych.
Możemy wyróżnić kilka przyczyn powstania zespołu jelita drażliwego. Jedną z nich jest współczesna dieta oparta na przetworzonej, rafinowanej, ciężkostrawnej żywności, której spożywanie przyczynia się do kłopotów trawiennych. Kolejnymi powodami powstawania IBS są nieradzenie sobie ze stresem, traumy emocjonalne oraz przewlekłe infekcje przewodu pokarmowego wywołane obecnością pasożytów, grzybów i bakterii. Także, złe funkcjonowanie narządów trawiennych skutkuje m.in. niskim poziomem kwasów żołądkowych, niewystarczającą produkcją żółci i enzymów trzustkowych, a także dysbiozą –czyli niedoborami pożytecznych bakterii. Pamiętać również trzeba, że powodem IBS mogą być różnego rodzaju nieprawidłowości budowy organizmu. Przykładem może być przemieszczanie się kręgów zakłócające przepływ impulsów nerwowych w przewodzie pokarmowym.
Istotnym elementem każdej terapii, w tym także zespołu jelita drażliwego, jest odpowiednia diagnoza, dlatego lekarz powinien wykluczyć inne możliwe przyczyny pojawiania się doświadczanych symptomów.
Często występujące dolegliwości i choroby, których objawy przypominają te charakterystyczne dla IBS to:
- rak okrężnicy lub odbytnicy, - wrzody dwunastnicy, - choroba uchyłkowa jelit, - choroby dróg żółciowych,
- choroby pasożytnicze, - nietolerancja laktozy, - efekty nadużywania środków przeczyszczających, - wrzodziejące zapalenie jelita grubego, - zaburzenia flory bakteryjnej, - zaburzenia wchłaniania.
Objawy zespołu jelita drażliwego:
- zaparcia, - biegunka, - naprzemienne występujące zatwardzenia i biegunki, - drażliwość okrężnicy, - śluz w kale, - zapalenie jelita grubego, - ból i skurcze brzucha łagodniejące po wypróżnieniu się, - wzdęcia, - nudności, - bóle głowy, - nietolerancje części pokarmów, - zmęczenie, - burczenie i bulgotanie w brzuchu, - zgaga, - sporadyczne wymioty, - nieprzyjemny smak w ustach, - odczucie pełności podczas jedzenia, - przygnębienie lub depresja, zaburzenia lękowe, - brak jasności umysłu, - częste oddawanie moczu, - ból towarzyszący kontaktom seksualnym, bezsenność, - podrażnienia odbytnicy.
Zalecenia ogólne
Należy dbać o zrównoważony poziom błonnika w diecie, powoli zwiększając jego udział i dając organizmowi czas na przystosowanie się do nowej sytuacji. Codziennie powinno się przyjmować babkę płesznik, nasiona chia lub mielone siemię lniane oraz pić ok. 2 litrów wody aby ułatwić wypróżnianie. Codziennie także należy jeść fermentowaną żywność np.: jogurt z żywymi kulturami bakterii, kefir czy kiszoną kapustę.
Produkty, których należy unikać: należy wyeliminować z jadłospisu produkty, które mogą wywołać alergię lub nietolerancje pokarmowe. Eliminacji wymaga pszenica, gluten cukier, zwróć także uwagę na nabiał ponieważ laktoza często nasila objawy zespołu jelita drażliwego. Unikaj : fruktozy (miód, syrop glukozowo -fruktozowy, syrop kukurydziany), polioli (obecnych w słodzikach i ksylitolu), fruktanów (obecnych w pszenicy, czosnku i cebuli), galaktanów (obecnych w roślinach strączkowych), owoców pestkowych. Nasycone, uwodnione i częściowo uwodnione tłuszcze są ciężkostrawne i zakłócają pracę jelit więc należy ich unikać. Unikaj także czerwonego mięsa, masła, margaryny i potraw smażonych. Wykreśl z jadłospisu przetwory mleczne, mąkę rafinowaną, czekoladę. Kofeina, alkohol, dania pikantne i tytoń podrażniają śluzówkę żołądka. Unikaj zimnych napojów, a trzydniowy post na sokach warzywnych to dobry sposób na pozbycie się toksyn nagromadzonych na skutek zaburzeń jelitowych, powtarzaj post co miesiąc przez kwartał.
Pewnie podane wskazówki wydają ci się bardzo radykalne – jednak zmiana, której doświadczysz po wprowadzeniu ich w życie jest zdecydowanie warta podjęcia takiego wysiłku.
Napar z mięty pieprzowej to znane remedium na problemy trawienne. Wspomagaj detoksykację stale suplementując ostropest plamisty. Ekstrakt z kory wiązu i drzewa lapacho to tradycyjne środki na podrażnione jelita. Chlorowodorek betainy wspomaga trawienie, pomagając w utrzymaniu odpowiedniego poziomu kwasu żołądkowego. Tarczyca bocznokwiatowa odpręża układ nerwowy i ułatwia trawienie. Korzeń goryczki wspomaga trawienie. Zażywaj 1-2 kapsułki kompleksu enzymów trawiennych z każdym posiłkiem. Codziennie przyjmuj probiotyki, które dostarczą pożytecznych bakterii. Wypijaj szklankę świeżego naparu z korzenia imbiru złagodzi wzdęcia, gazy i biegunkę oraz wspomoże pracę żołądka.

Edyta Grzech
Centrum Naturoterapii „Atyde"
www.naturoterapia.atyde.pl