Awitaminoza - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Awitaminoza

Awitaminoza

Wiemy, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór witamin objawia się zazwyczaj w sezonie wiosennym ponieważ jemy mniej świeżych owoców i warzyw, Brak światła słonecznego powoduje także zmniejszoną produkcję witaminy D. Niezbędne dla organizmu składniki najlepiej uzupełnić zdrową dietą lub suplementami. Na rynku są dostępne syntetyczne preparaty witaminowe, lecz organizm z nich czerpie dużo mniej korzyści, z kolei naturalne suplementy są zwykle bardzo drogie i nie każdego na nie stać.

  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z czerwonego buraka, 0,25 l kefiru, 1 łyżeczka wywaru z owoców dzikiej róży, sok z połowy cytryny. Wymieszać wszystko w mikserze pić 2 razy dzienne.
  • 2 łyżki soku pomidorowego, łyżka soku ze świeże fasolki, łyżka kefiru, szczypta sproszkowanej bazylii. Wszystko zmiksować pić zaraz po przygotowaniu rano i wieczorem.
  • 4 części wina czerwonego wytrawnego zmieszać z 1 częścią soku szpinakowego. Macerować 3-4 dni. Pić po 1 szklanki rano i wieczorem
  • pić kilka razy dziennie po kilka łyżeczek soku z cytryny.
  • 1 utarte jabłko, 2 łyżki soku z czarnej rzodkwi, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku z cytryny. Wszystko zmiksować. Pić zaraz po przygotowaniu rano i wieczorem
  • zmieszać po 50g suszonej czarnej porzeczki i owoców głogu. Łyżkę mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić pod przykryciem na godzinę. Przecedzić dodać miodu, pić 3 razy dziennie po filiżance.
  • Po 30g liści czarnej porzeczki, liści borówki czerwonej i owoców dzikiej róży dokładnie wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać szklanką wrzącej wody i gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przecedzić dodać miodu. Pić po szklance 2 razy dziennie rano i wieczorem.
  • 15g owoców jarzębiny i owoców dzikiej róży zmieszać. Łyżkę mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu 10 minut, odstawić do naciągnięcia na 4 godziny, przecedzić pić 3-4 razy dzienne po pól szklanki przed posiłkami.
  • 50g roztartych, świeżych, zielonych igieł sosnowych lub młodych wierzchołków gałązek zalać szklanką letniej wody, pozostawić w ciemnym miejscu na 2 godziny. Następnie płyn odcedzić i schłodzić. Podawać do picia rozcieńczony. Ta ilość zawiera wyjątkowo dużo witaminy C.


Tanio i domowym sposobem można przygotować suplement, który usunie wiosenne zmęczenie i jego objawy spowodowane brakiem witamin takie jak osłabienie organizmu, spadek koncentracji, senność, brak energii, słabe wyniki morfologii krwi. Preparat ten można stosować w okresie zimowo-wiosennym, a także w czasie rekonwalescencji.
Składniki:

  • 4 buraki
  • 4 marchewki
  • 3 jabłka
  • 1 seler
  • 1 cała cytryna
  • Sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek miodu organicznego

Przygotowanie:
Warzywa starannie umyć, obrać i drobno pokroić, umyte cytryny zmielić lub zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryn i miód, dokładnie wymieszać. Włożyć do słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodowce. Z tej ilości składników uzyskamy 2 słoiki preparatu witaminowego, który wyeliminuje wiosenne zmęczenie, podniesie odporność, odżywi tkanki i poprawi morfologię krwi.
Dawkowanie:
1 łyżka 3 razy dziennie, 30 min przed posiłkiem