Miód - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Miód

Miód

To jeden z najstarszych leków znanych ludzkości. Już od około 5000 lat, miód jest pomyślnie stosowany w leczeniu między innymi oparzeń, kaszlu i owrzodzeń ponieważ miód pomaga zapobiec obrzękom i zamyka rany tworząc barierę przed powietrzem i infekcjami. Najnowsze badania wykazały, że miód jest znacznie lepszy od środków antyseptycznych i antybiotyków.

Powód , dla którego miód jest w stanie powstrzymać infekcje jest zaskakująco prosty. Otóż miód więzi wodę tak, że bakterie w ranie mają jej zbyt mało aby się rozmnażać. Ponadto pH miodu wynosi między 3,2 a 4,5 czyli jest na tyle niskie, by wyhamować wzrost wielu najczęściej występujących bakterii. Głównym powodem jednak występowania antybakteryjnych właściwości miodu jest zawartość nadtlenku wodoru, który ma działanie antybakteryjnie, ale nie uszkadza tkanek komórek.
Wszystkie miody mają niezwykłe właściwości lecznicze i antyseptyczne oraz posiadają wiele witamin i innych związków chemicznych

Zastosowanie miodu:

  • rozsmaruj miód na skaleczenia, zadrapania lub oparzenia i przykryj czystym bandażem,
  • używaj miodu jako zastępczy opatrunek pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia zakażeniem zanim rana zostanie fachowo opatrzona,
  • dla wewnętrznego oczyszczenia oraz jako środek zapobiegawczy, codziennie rano wypij szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny
  • działa nasennie, uspakajająco i relaksująco
  • dla karmiących matek na obolałe i popękane sutki przykryć gazikiem nasączonym miodem aby zapobiec infekcjom
  • na zgagę: zjedz 1 łyżeczkę miodu zmieszanego z łyżeczką octu jabłkowego

Rodzaje miodu i ich właściwości:

MIÓD AKACJOWY – to bardzo delikatny miód, lekko kwaskowaty, przezroczysty. Jest zalecany na schorzenia przewodu pokarmowego, zaburzenia trawienia  na zgagę, nadkwasotę, stany skurczowe, zapalenie żołądka i jelit także na nerki i układ moczowy. Mogą go spożywać cukrzycy. Zalecany jest dla dzieci i na przeziębienia.

MIOD RZEPAKOWY – łatwo przyswajalny przez wątrobę, ma największe zawartości glukozy i aminokwasów ma duże własności detoksykacyjne, najlepszy w chorobach serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia. Zalecany w przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych także w chorobach tarczycy i śledziony oraz schorzeniach nerek i układu moczowego. Wzmacnia odporność, odżywia i działa regeneracyjnie. Jest bardzo słodki, łagodny jak się zetnie ma kolor biały do kremowego

MIÓD LIPOWY – aromatyczny o barwie zielonkawożółtej do zielonej. zalecany na przeziębienie, na oskrzela, zapalenia płuc. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i  uspokajająco. Działa na gronkowce i paciorkowce, działa przeciwskurczowo, przeciw kaszlowo, wykrztuśnie, łagodnie moczopędnie. Likwiduje obrzęki, nieznacznie obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne na mięsień sercowy. Kojąco wpływa na nerwy, stres i bezsenność.

MIÓD KONICZYNOWY – stosowany w wyczerpaniu nerwowym i anemii

MIÓD MALINOWY – ma działanie napotne, antyseptyczne i przeciwgorączkowe, podawany w niedokrwistości

MIÓD WIELOKWIATOWY – wykazuje działanie przeciwalergiczne, stosowany w anemii, astmie, przy katarze siennym również przy chorobach serca, wątroby, stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

MIÓD GRYCZANY – najbogatszy miód w enzymy ma charakterystyczny zapach i smak podawany na schorzenia układu krążenia i miażdżycę, przy osłabionej pamięci i przy złamaniach. Odtruwa wątrobę, polecany w anemii, dobrze działa na wzrok i słuch oraz pamięć. Wspomaga terapię przeciwnowotworową, polecany jest także do regeneracji po operacjach

MIÓD WRZOSOWY – stosowany przy zapaleniach układu moczowego, kamicy nerkowej i przy zapaleniach jelit, przy reumatyzmie, bólach gardła, podrażnieniach błony śluzowej. Ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze z łatwo przyswajalnym białkiem, ma konsystencję galaretowatą.

MIÓD Z DRZEW IGLASTYCH – ma uniwersalne zastosowanie, podawany przy obniżonej odporności, schorzeniach płuc, astmie, gruźlicy, zapaleniu płuc stawów oraz niedomaganiu układu nerwowego, łagodzi kaszel, działa przeciwzapalnie. Stosowany w chorobach serca, naczyń krwionośnych przy anemii i awitaminozie, miażdżycy działa również żółciopędnie.

MIÓD Z DRZEW LIŚCIASTYCH – ma właściwości moczopędne , żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące

MIÓD MIESZANY SPADZIOWO-NEKTAROWY – to naturalny antybiotyk

MIOD LEŚNY – stosowany przy przeziębieniach, stanach zapalnych organizmu oraz przy przemęczeniu

MIÓD MANUKA – posiada dodatkowe właściwości antybakteryjne

UWAGA: na nadmierne ciepło - nie należy miodu gotować ani używać do pieczenia również długotrwała ekspozycja na światło może zniszczyć jego właściwości bakteriobójcze. Zawsze przechowuj miód w ciemnym chłodnym miejscu.

MLECZKO PSZCZELE – stosowane szczególnie u osób starszych, ma działanie odżywcze, przy bólach pourazowych, migrenach, półpaścu, przy nerwicach, psychozach, depresjach, zmianach neurologicznych.

PYŁEK PSZCZELI – wykazuje działanie przeciwkrzepliwe, to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera białka, witaminy, aminokwasy, minerały, hormony, enzymy. Ogólnie wzmacnia odporność , dobrze działa na gruczoł krokowy.
Zastosowanie: 2 łyżeczki na 3 szklanki ciepłej wody

PIERZGA - pyłek kwiatowy zmieszany z miodem i z wydzieliną pszczół. Ma właściwości odtruwające, zapobiega chorobom gruczołu krokowego, zaburzeniom wzroku, pomaga przy łuszczycy, nadciśnieniu, anemii.
Zastosowanie: łyżeczka rano i łyżeczka wieczorem.