Oczyszczanie jelita grubego - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Oczyszczanie jelita grubego

Oczyszczanie jelita grubego

OCZYSZCZANIE JELITA GRUBEGO - LEWATYWA
Najlepszym sposobem oczyszczenia jelita grubego jest przeprowadzenie serii lewatyw.
W  ten sposób można pozbyć się brudów z organizmu.
Należy wyrobić w sobie pragnienie pozbycia się złogów, które są przyczyną chorób oraz przestrzegać zaleceń aby osiągnąć większą korzyść.

Lewatywa Walkera:
Potrzebne:

  • Irygator
  • Sok z cytryny (2 łyżki)
  • Lub ocet jabłkowy
  • Olej roślinny


Przegotowaną wodę wlewamy do irygatora (ok. 2 l), irygator wieszamy gdzieś wyżej, końcówkę należy posmarować olejem, przyjąć pozycję tygrysa (oprzeć się na łokciach i kolanach), trochę rozstawić nogi i rozluźnić się, wprowadzić koniec rurki, oddychać głęboko przez szeroko otwarte usta, gdy naczynie będzie puste można się podnieść.
Wodę w brzuchu należy trochę wstrząsnąć (poskakać albo wykonać taniec brzucha by jelito choć trochę się przepłukało.
Choć widok może być nieprzyjemny należy przekonać się co wypłynie z wodą może to być bardzo przekonywujące.
Należy regularnie powtarzać zabiegi przepłukiwania:

  • W 1 tygodniu – codziennie
  • W 2 tygodniu – co drugi dzień
  • W 3 tygodniu – co dwa dni
  • W 4 tygodniu – co trzy dni

Aby utrzymać stan czystości wystarczy przepłukiwać jelito grube raz w tygodniu – ale regularnie.

Inne sposoby oczyszczania jelita grubego – choć nie tak skuteczne jak lewatywa:

Oczyszczanie kefirem

  • 1 dzień

wypić 2,5 litra kefiru w 6 porcjach, można podgryzać suchary z czarnego pieczywa lecz nie jeść innych posiłków

  • 2 dzień

wypić 1,5 do 2 litrów soku z jabłek (świeżo wyciśniętego) w 6 porcjach można pogryzać suchary z czarnego pieczywa lecz nie jeść innych posiłków

  • 3 dzień

w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowanych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, kiszone ogórki, kiszona kapusta, cebula) można dodać olej roślinny oraz sucharki z czarnego pieczywa.
Stosować dwa razy w miesiącu.    

Oczyszczanie suszonymi owocami

  • śliwki suszone 400g
  • daktyle 200g
  • morele 200g
  • figi 200g

wszystko zemleć w maszynce do mięsa, do otrzymanej masy dodać 200 g miodu i wszystko razem wymieszać.
Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce, spożywać wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce, kurację stosować raz na 3 miesiące.

Oczyszczanie warzywami i owocami

  1. pić po 1 szklanki soku z kapusty kiszonej 3x dziennie. Stosować przez 14 dni
  2. dwie pomarańcze obrać ze skórki tak żeby na owocach został biały miąższ. Jeść rano i wieczorem. Stosować przez 14 dni.
  3. 10 suszonych śliwek wieczorem zalać wrzątkiem, zostawić na noc. Rano na czczo wypić wodę i zjeść śliwki. Następnie znowu zalać 10 śliwek i odstawić do wieczora. Wieczorem przed snem wypić wodę i zjeść śliwki. Kurację stosować przez 10 dni.


Oczyszczanie natrium thiosulfuricum (sól gorzka)
Wypijamy na czczo lub na noc łyżkę 20% gorzkiej soli rozpuszczonej w 1 szklanki goręcej wody ( rano dopiero po godzinie od je wypicia zadamy śniadanie). Preparat pijemy przez kilka dni 2-3 razy dziennie, aż do czasu, kiedy pojawi się codzienny obfity stolec.
Podczas zażywania soli gorzkiej należy jeść produkty lekkostrawne, najlepiej nie spożywać mięsa.

Tej metody oczyszczania jelita grubego nie powinny stosować przy niektórych chorobach: ostrym stanie zapalnym nerek, wątroby, jelit, przy wszelkich stanach zapalnych w układzie trawiennym, wrzodach żołądka oraz przy ostrym stanie cukrzycy.

Niewskazane jest zażywanie tego preparatu po zawale i po operacjach oraz silnych chorobach infekcyjnych, w tych ostatnich przypadkach należałoby odczekać ok. 6 tygodni, aż osoba nabierze sił i dopiero przystąpić do oczyszczania jelita.

W okresie oczyszczania jelita grubego bardzo korzystne jest jeść dużo kaszy i ryżu. Kasza powinna być z gatunku otrębowych. Gotować ją należy na wodzie. Jednorodna masa jednocześnie stawianej w żołądku kaszy równomiernie zajmie objętość jelita grubego, nada mu właściwy kształt i zmusi do pracy.

Po kuracjach oczyszczania jelita grubego ważne jest nauczenie się prawidłowego komponowania posiłków.

Posiłki można podzielić na;
Białka

  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • twarogi sery...

węglowodany:

  • chleb
  • miód
  • słodycze
  • ziemniaki...

tłuszcze:

  • masło
  • oleje
  • smalec

roślinne:

  • warzywa
  • owoce
  • soki


białka trawione są w żołądku
trawienie węglowodanów zaczyna się w jamie ustnej
trawienie roślinnego pokarmu zachodzi w jelicie cienkim

wystarczy zjeść mięso z ziemniakami aby mieć problemy trawienne. Na przetrawienie ziemniaka potrzeba ok. 1 godziny a mięsa od 3 do 7 godzin.
Masę energii organizm traci na strawienie pokarmu a energię tę powinien przeznaczyć na czynności życiowe i walkę z chorobami.
Nie strawione resztki pokarmu dostają się do jelita grubego, oddzielają się od strawionego pokarmu, zlepiają się w bryłę w kamień kałowy. Kamienie te stają się przyczyną poważnych chorób.

Po oczyszczaniu jelita grubego należy zatroszczyć się o florę bakteryjną i nauczyć się odpowiednio łączyć pokarmy.