Lizyna – co to takiego? - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Lizyna – co to takiego?

« powrótLizyna – co to takiego? 20.02.2019 14:49

Zaliczana jest do aminokwasów niezbędnych, które wchodzą w skład białek np.: w mięśniach, ścięgnach i kościach. Biorą udział w produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał, przyczyniają się do tworzenia kolagenu – czyli białka wchodzącego w skład tkanki łącznej oraz wspomagają wchłanianie wapnia.

Zatem odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

Lizyna uczestniczy w procesach odbudowy tkanek, zwiększa przyrost masy mięśniowej. Stosuje się ją także wspomagająco w przypadku opryszczki ponieważ hamuje rozwój innego aminokwasu (argininy), który może odpowiadać za rozprzestrzenianie się wirusa opryszczki. Pełni również istotną rolę w syntezie karnityny, która z kolei wzmacnia układ sercowo – naczyniowy pomagając chronić  ściany naczyń krwionośnych i zapobiegać miażdżycy.

Kolejną ważną właściwością lizyny jest skuteczne wpływanie na układ immunologiczny zwiększając odporność organizmu. Zalecane jest podawanie lizyny wraz z witaminą C w okresach większej podatności na ataki wirusów. Razem stymulują organizm do większej produkcji przeciwciał odpornościowych oraz znacznie skracają czas trwania infekcji.

Niedobory lizyny
Odwapnienie kości, przewlekłe zmęczenie, podenerwowanie, ciągłe uczucie rozdrażnienia, trudności z koncentracją, zawroty głowy, niedokrwistość, brak apetytu, wypadanie włosów, przekrwione oczy, zanik mięśni , a u dzieci i młodzieży widocznie spowolniony wzrost, opryszczka – są najczęstszymi objawami, które mogą wskazywać na brak lizyny w organizmie.
Niestety nasz organizm nie potrafi sam produkować lizyny więc trzeba ją dostarczać i dbać o jej odpowiedni poziom. Na szczęście można ją uzupełnić przez modyfikację diety lub zastosowanie odpowiednich suplementów.

Występowanie lizyny
Lizyna występuje m.in. w jajkach, rybach, żółtych i twarogowych serach, żelatynie, czerwonym mięsie, drożdżach, produktach mlecznych, mięsie kurcząt i indyków, wątróbce, a także w migdałach, kakao, kaszy gryczanej, pieczywie pełnoziarnistym, zielonym groszku, czerwonej fasoli, sezamie, pietruszce.

Suplementy lizyny
Jeśli chodzi o suplementy to są dostępne w formie kapsułek lub tabletek. Ważne jest by przyjmować ją w formie wolnej by wchłaniała się bezpośrednio do krwioobiegu dzięki czemu organizm nie będzie musiał jej trawić. Powinny być to preparaty, które w nazwie będą miały literkę L (L-lizyna).

Zalecana dzienna dawka  L-lizyny to 500 mg przy czym nie należy przekraczać zalecanej dawki bo nadmiar aminokwasu może skutkować rozstrojem żołądka i biegunką.

Edyta Grzech
Centrum Naturoterapii „ATYDE”
www.naturoterapia.atyde.pl