Publikacje - Homocysteina - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Publikacje - Homocysteina

Homocysteina (Hcy lub HC) to toksyczny, zawierający siarkę aminokwas, który ułatwia powstawanie zarówno drobnych zakrzepów powodujących uszkodzenia tętnicy, jak i większych i bardziej niebezpiecznych zakrzepów, które poprzedzają większość zawałów serca i wylewów. Homocysteina  powstaje w wyniku normalnego metabolizmu aminokwasu metioniny obecnej obficie np.: w czerwonym mięsie i produktach mlecznych. Normalnie nasz organizm ma wbudowany mechanizm obronny przeciw gromadzeniu homocysteiny przekształcając ją w nieszkodliwą substancję cystationinę, która jest usuwana z organizmu z moczem. Jednak stres i regularne przejadanie się białkiem (przebiałczenie), silnie zaburzają tę zdolność. Trzeba również pamiętać, że nawet niewielkie ilości alkoholu (np. jedno piwo dziennie) powodują znaczny wzrost homocysteiny we krwi.

Homocysteina uważana jest za czynnik ryzyka rozwoju m.in.:

  • zmian miażdżycowych,
  • zawału mięśnia sercowego,
  • udaru mózgu,
  • zmian zakrzepowych.

Za prawidłowe uważa się stężenie homocysteiny w osoczu krwi w granicach 7-10 µmol/l.
Wykazano, że już stężenia rzędu 11-13 µmol/l może inicjować szkodliwe zmiany w śródbłonku naczyń krwionośnych.

Dlatego za poziom całkowicie bezpieczny najlepiej jest uznać wartość
do 10 µmol/l.

Wysokie stężenie homocysteiny przekraczające 20-30 mol/l (to tak zwana hiperhomocysteinemia) – uważa się za bezwzględnie szkodliwe dla zdrowia.

Przyczyny hiperhomocystemii mogą być spowodowane:

  1. Nieprawidłową dietą a tym samym przez niedobory witamin:
  2. Przyjmowaniem niektórych leków czyli przez środki chemiczne
  3. Chorobami takimi jak:
  • przewlekła niewydolność nerek,
  • białaczka limfoblastyczna,
  • rak jajnika lub sutka,
  • niedokrwistość – niedobór czynnika Castle’a,
  • niedobór wit B12,
  • niewydolność tarczycy,
  • łuszczyca,
  • przeszczep narządu – spadek stężenia wit B6 i kwasu foliowego
  • paleniem tytoniu oraz nadużywaniem alkoholu

Jakie jeszcze ryzyko niesie ze sobą podwyższony poziom homocysteiny?

  • uszkadza kości,
  • podnosi ryzyko rozwoju Alzheimera,
  • jest jednym z czynników rozwoju schizofrenii

Prawdopodobnie negatywnych skutków wysokiego poziomu homocysteiny jest o wiele więcej o czym świadczy drastyczny wzrost śmiertelności u osób z wysokim jej poziomem.
Co trzeci człowiek, a w podeszłym wieku dwie trzecie populacji ma bardzo wysoki, wymagający obniżenia poziom homocysteiny.

Najważniejszym czynnikiem ryzyka jest niedobór witamin: B6, B12 i B9 (kwasu foliowego) niezbędnych w procesie dezaktywacji homocysteiny. Jeśli brakuje tych witamin organizm nie jest w stanie przeprowadzić kilku reakcji chemicznych.

Leczenie polega na suplementacji witamin: B6, B12 i kwasu foliowego.
Skuteczne obniżenie poziomu homocysteiny wymaga zastosowania wszystkich trzech witamin jednocześnie.

Dodatkowe korzyści ze stosowania witaminy B12 to obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory, a także poprawa nastroju na tyle duża, że czasami potrafi całkowicie wyleczyć depresję.

Kwas foliowy jest potrzebny każdej komórce naszego ciała, od poczęcia do późnej starości. Nazywany jest również witaminą B9, reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia. Naukowcy uważają również, że witamina B9 chroni organizm przed rozwojem nowotworów, obniża m.in. ryzyko występowania raka szyjki macicy. Niedobór kwasu foliowego często zdarza się u osób z depresją.

Witamina B6 z kolei jest wymagana do produkcji cysteiny z homocysteiny – bez niej proces ten nie jest odpowiednio nasilony, a w przypadku silnych niedoborów w ogóle się zatrzymuje. Jest to bardzo istotna reakcja, jako że cysteina jest najważniejszym składnikiem glutationu.

GLUTATION - Można powiedzieć, że glutation jest odwrotnością homocysteiny – tak jak wysoki poziom tej drugiej jest wskaźnikiem choroby i ryzyka śmierci, tak wysoki poziom glutationu jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia i siły organizmu. Na rynku są bardzo drogie suplementy cysteiny stosowane w celu podniesienia glutationu – a wystarczy dostarczyć witaminę B6, aby organizm sam ją wytworzył, obniżając jednocześnie stężenie niebezpiecznych substancji we krwi.

Tak jak pisałam wcześniej obniżenie poziomu homocysteiny znacznie zmniejsza np.: ryzyko wylewu krwi do mózgu czy zawału mięśnia sercowego i chociażby z tych powodów należałoby zbadać sobie poziom homocysteiny we krwi – wato zapytać swojego lekarza o skierowanie -  jednak najprawdopodobniej liczyć się będzie trzeba z kosztami za to badanie, bo raczej nie jest refundowane – a szkoda ! bo badanie poziomu homocysteiny jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia.

 

Życzę zdrowia i pogody ducha
Naturoterapeutka
Edyta Grzech
Centrum Naturoterapii „ATYDE”