Tarczyca cz.1 - Centrum Naturoterapii ATYDE Znajdź nas na facebook!

Tarczyca cz.1

Dodano: 15.10.2021 12:23

Tarczyca jest niezwykle cennym gruczołem wydzielania wewnętrznego, jest położona w obrębie szyi, z przodu i z boku krtani oraz tchawicy. Jest bardzo delikatna, ma kształt motyla, jest niezmiernie wrażliwa na środki chemiczne, wodę pitną czy pastę do zębów. Wszelkiego rodzaju substancje chemiczne mogą ją uszkodzić i wpływać na wytwarzane przez nią hormonów. Tarczyca wytwarza dwa hormony T3- trijodotyroninę i T4 - tyroksynę. Hormony te są odpowiedzialne za kontrolę metabolizmu poprzez pobudzenie wytwarzania enzymów biorących udział w metabolizmie. Ponadto tarczyca wytwarza kalcytoninę, która bierze udział w regulacji stężenia wapnia we krwi.

Zaburzenia funkcjonowania tarczycy mogą skutkować niedoborem hormonów (niedoczynność) albo ich nadmiarem (nadczynność). My dzisiaj zajmiemy się niedoczynnością tarczycy.


Funkcjonowanie tarczycy ma wpływ na różnorodne procesy tj: kontrolowanie temperatury i masy ciała, tętno czy produkcję energii. Dodatkowo równoważy stężenie innych hormonów obecnych w organizmie w tym neuroprzekaźników, które bezpośrednio wpływają na nasz nastrój. W przypadku niedoczynności tarczyca nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości hormonów. Objawy niedoczynności mogą być różne m.in: zmęczenie, niepokój, napady paniki, apatia, problemy z koncentracją, depresja i drażliwość, tycie, niskie libido, bóle głowy, zwiększona wrażliwość na zimno i ciepło, obniżenie odporności, zaparcia, nieregularne i obfite miesiączki, zatrzymywanie płynów, wypadanie włosów i brwi, anemia, siniaki, łamliwe paznokcie, chrypa, 'gula w gardle", bezpłodność, bezsenność, niski puls, obrzęk kostek, odczuwanie chłodu, bóle i osłabienie mięśni.


Najczęściej jako przyczynę niedoczynności tarczycy podaje się zapalanie tarczycy Hashimoto polegające na atakowaniu i niszczeniu komórek tarczycy przez układ odpornościowy . Jako drugą przyczynę podaje się niedobór jodu, który jest niezbędny do produkcji hormonów. Niedoczynność tarczycy może także wynikać ze zmian hormonalnych towarzyszących ciąży, przyjmowania niektórych leków, reakcji zakaźnych i zapalnych oraz problemów z podwzgórzem i przysadką mózgową. Na funkcjonowanie tarczycy duży wpływ ma także stres a co za tym idzie równowaga hormonów za niego odpowiedzialnych. Stały nadmiar kortyzolu spowalnia czynności tarczycy, a niski poziom DHEA również naraża na wystąpienie niedoczynności. Metale toksyczne tj: ołów, arsen czy rtęć również zakłócają pracę tarczycy.


Niedoczynność tarczycy może powodować ogromne spustoszenie w organizmie, jednak prawidłowo i odpowiednio wcześnie diagnozowana jest stosunkowo łatwa do leczenia. Należy zwrócić uwagę, że przy diagnozowaniu niedoczynności tarczycy wielu lekarzy opiera się tylko i głównie na badaniu TSH niestety bywa ta metoda zawodna dlatego jeśli podejrzewasz, że możesz mieć problemy z tarczycą poproś o wykonanie dodatkowych badań hormonów (fT4, fT3, rT3, przeciwciała skierowane przeciwko tyreoglobulinie, przeciwciała skierowane przeciwko peroksydazie tarczycowej) - badanie krwi i moczu. Dodatkowo ogólne badania hormonów (DHEA, kortyzolu, testosteronu, IGF-1, estrogenu, progesteronu, insuliny). Badanie zespołu nieszczelnych jelit, obecności metali ciężkich takich jak: ołów czy rtęć, analizę poziomu witamin i minerałów (wit.A, selenu, cynku, jodu, miedzi, magnezu, wit.D) a także poziomu aminokwasów zwłaszcza L-tyrozyny. A także warto zbadać się w kierunku obecności pasożytów i grzybów.


Zalecane produkty przy niedoczynności tarczycy. Spożywanie dużych ilości alg takich jak: kelp, nori, dulse, kombu może okazać się pomocne. Dobrym źródłem jodu są także ryby i sól morska. Niedoczynność tarczycy może pogorszyć się w przypadku niedoborów cynku, selenu, miedzi, u chorych często stwierdza się także braki tyrozyny. Aby mieć pewność, że dostarczamy odpowiednie ilości tych substancji powinniśmy włączyć do diety pestki dyni, fasolę, migdały i ryby. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w siemieniu lnianym, orzechach włoskich i rybach są bardzo ważne dla zdrowia tarczycy. Zaleca się również zjadanie orzechów brazylijskich zawierających selen. Zjadaj także więcej błonnika znajdującego się w produktach z pełnego ziarna, fasoli, owocach i warzywach. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu.


Produkty, których należy unikać przy niedoczynności tarczycy. Wyniki badań nie są jednoznaczne ale niektórzy naukowcy sugerują, że część produktów może zawierać substancje zaburzają pracę tarczycy. Należy zwrócić uwagę na: jarmuż, brokuł, kalafior, kapustę, kaszę jaglaną i brukselkę jednakże gotowanie tych pokarmów dezaktywuje składniki spowalniające pracę tarczycy. Osoby z objawami niedoczynności tarczycy które spożywają je w ograniczonej ilości na surowo zwykle nie obserwują pogorszenia stanu - dlatego warto indywidualnie podejść do tych produktów. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny zachować szczególną ostrożność pijąc wodę z kranu, w której często znajdują się duże ilości fluoru i chloru - substancji zmniejszających przyswajanie jodu przez organizm. Należało by również zwrócić uwagę na jakość spożywanego mięsa ponieważ wiemy że masowo stosuje się hormony w hodowli zwierząt a te mogą zakłócić funkcjonowanie naszej tarczycy.

www.naturoterapia.atyde.pl
Centrum Naturoterapii ATYDE
Edyta Grzech